Stappen die je moet ondernemen om een eigen huis te bouwen

Het lijkt voor iedereen wel een droom, je eigen huis bouwen. Een woning die helemaal naar eigen smaak is, precies zoals jij het wilt. Maak kan je eigen droomhuis bouwen werkelijkheid worden? Hoe pak je dit aan? Wij geven jou een paar tips van de eerste stappen die je moet ondernemen bij het bouwen van je eigen huis!

Hypotheek

Je hebt als eerste grond nodig om op te bouwen. Verder heb je een architect nodig. En ten derde heb je geld nodig voor de daadwerkelijke bouw van de woning, welke gerealiseerd wordt door een aannemer. Hoe en waar er gebouwd gaat worden hangt natuurlijk af van je budget. Ga dus bij de bank langs en bekijk hoeveel je kunt lenen. Hierna kun je met een architect gaan bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Grond zoeken

Heb je al een stuk grond in gedachte of moet je deze nog vinden. Het is een belangrijke keuze want dit bepaald natuurlijk waar je gaat wonen. Bezit je een stuk grond, dan moet er een bestemmingsplan van dit woongebied zijn om er te kunnen wonen. Je moet ook een bouwvergunning krijgen. Als je nog geen grondbezitter bent dan is een zelfbouwkavel kopen een goede optie. Dit is een stuk grond waar je een zelf ontworpen woning op mag bouwen.

Architect zoeken

Heb je een mooi stuk grond weten te bemachtigen, dan wordt er een architect moderne woning gezocht. Hoe vind je zo iemand nou? Je wilt natuurlijk een prachtige moderne woning, waarbij rekening wordt gehouden met duurzaamheid en milieu. Kijk online en in jou omgeving wat architecten zijn. Maak een afspraak en laat je goed informeren. Bekijk ook eerdere werken die zij gerealiseerd hebben. Met de architect maak je afspraken en hieruit komen ontwerpvoorstellen. Is het ontwerp helemaal naar wens, dan komt hieruit een uitvoerbare bouwtekening.

Aannemer

De aannemer zorgt ervoor dat het ontwerp dat de architect van je woning heeft gemaakt gebouwd wordt. Vraag verschillende offertes aan en wellicht kan het architectenbureau ook tips geven voor goede aannemers. Belangrijk is om ervoor te zorgen dat er in de offerte afbouwgarantie wordt toegepast. Dit betekent dat als de aannemer failliet zou gaan, de woning wel gewoon afgebouwd wordt.