Wanneer je nadenkt over de investeringen die je doet om je huis comfortabel en efficiënt te maken, komt een waterontharder waarschijnlijk niet als eerste in je op. Toch is dit apparaat onmisbaar als je last hebt van hard water. In dit artikel vertel ik je alles over de onbekende maar essentiële functies van een waterontharder. Dit is meer dan alleen een apparaat dat je water ‘zacht’ maakt; het brengt meerdere voordelen met zich mee die het welzijn van jou en je gezin ten goede komen.
De kern van waterontharding
Wat is hard water eigenlijk en waarom zou je het willen ontharden? Hard water bevat een hoge concentratie aan mineralen zoals calcium en magnesium. Op het eerste gezicht lijkt dit onschadelijk, maar op lange termijn kan het leiden tot kalkaanslag in leidingen en apparaten. Een waterontharder werkt als een soort filter die deze mineralen uit het water haalt. De kernfunctie is dus het voorkomen van kalkaanslag, waardoor je apparatuur en leidingen langer meegaan.
Besparing op schoonmaakproducten
Je hebt het misschien niet meteen door, maar hard water maakt schoonmaken een stuk lastiger. Zeep en andere schoonmaakmiddelen lossen minder goed op in hard water, waardoor je meer product nodig hebt om hetzelfde resultaat te bereiken. Met een Waterontharder kopen wordt je water ‘zacht’, en daardoor efficiënter als het aankomt op schoonmaken. Je zult al snel merken dat je minder schoonmaakproducten nodig hebt, wat op den duur een aardige besparing kan opleveren.
Huid en haarverzorging
Het voordeel van een waterontharder strekt zich zelfs uit tot persoonlijke verzorging. Hard water kan namelijk een droge huid en dof haar veroorzaken. Als je merkt dat je huid na het douchen trekkerig aanvoelt, of dat je haar zijn glans verliest, kan een waterontharder de oplossing zijn. Zacht water is beter voor je huid en haar, en je zult merken dat je huidverzorgings- en haarproducten ook effectiever zijn.
Energiebesparing en duurzaamheid
Een minder bekende maar uiterst belangrijke functie van waterontharders is energiebesparing. Kalkaanslag in je leidingen en op je verwarmingselementen kan de efficiëntie van je systemen verminderen. Door deze aanslag moet bijvoorbeeld je boiler harder werken om water te verwarmen, wat meer energie kost. Een waterontharder kan dus bijdragen aan een lagere energierekening en is daarmee ook een duurzame keuze voor het milieu.
Langer leven van apparatuur
Nog een belangrijk punt om te benadrukken is de levensduur van je huishoudelijke apparaten. Kalkaanslag is een stille vijand van alles dat water gebruikt in je huis, van je wasmachine tot je koffiezetapparaat. Door het water te ontharden met een waterontharder, voorkom je dat deze apparaten vroegtijdig stuk gaan. Dit betekent minder onderhoud, minder reparatiekosten en uiteindelijk ook minder verspilling van materialen.
Verhoging van de woningwaarde
Naast de directe voordelen voor je dagelijkse leven kan een waterontharder ook een positieve invloed hebben op de waarde van je woning. Vooral in gebieden waar hard water een bekend probleem is, kan het installeren van een waterontharder een aantrekkelijke feature zijn voor potentiële kopers. Het geeft het signaal af dat de woning goed is onderhouden en vrij is van problemen met kalkaanslag, wat kan leiden tot een snellere verkoop en mogelijk een hogere verkoopprijs.