Niets is romantischer dan een houthaard in huis. Een houtkachel binnen brengt sfeer naar huis, kan een grote bijdrage leveren aan de verwarming van je huis, en is prachtig om naar te kijken. Ben je je aan het oriƫnteren op een houtkachel? In dit artikel vertellen we je meer over deze vorm van verwarmen, waar je op moet letten bij het aanschaffen van een houthaard, en waar je accessoires en onderdelen aan kunt schaffen. Zo zul je goed voorbereid genieten van je mooie haard in huis!
De verschillende soorten houtkachels
Houtkachels bestaan in verschillende soorten, maten en uitvoeringen. We zetten de verschillende soorten voor je op een rij:
- Vrijstaande houtkachels.
- Hanghaarden die aan de wand hangen.
- Inbouwhaarden.
- Inzethaarden.
- Speksteenkachels.
- Houthaarden voor buiten.
Waar vind je houtkachel-onderdelen?
Heb je een houtkachel, dan heb je vanzelf ook accessoires nodig. Ook is het goed om te weten waar je houtkachel-onderdelen kunt aanschaffen, wanneer je die nodig hebt. Bij een specialist, zoals Kachels en Haardenwinkel, kun je alles vinden wat je nodig hebt. Daarnaast kun je er natuurlijk ook terecht voor de aanschaf van de haard zelf. Weet je nog niet wat voor soort houthaard bij jouw of jouw woonsituatie past? Je kunt er altijd professioneel advies vragen.
Duurzaam stoken
Je kunt in een houtkachel ook goed duurzaam, schoon en overlastvrij stoken. Het soort kachel dat je hebt, en het energielabel dat erbij hoort, is daarvoor belangrijk. Echter is het ook van belang dat je op de juiste manier stookt. Zo kun je rekening houden met het hout dat je in de kachel verbrandt. Zorg dat dat schoon is, vrij van verf of andere chemische stoffen. Ook moet het hout droog zijn. Met een vochtpercentagemeter kun je precies zien hoe vochtig het hout is. Is dat percentage tussen de vijftien en de twintig procent, dan is het hout geschikt om mee te stoken. Ten slotte kun je stoken volgens de Zwitserse methode.
De Zwitserse methode
Stook je via de Zwitserse methode, dan leg je de dikke blokken onderop en stapel je ze van dik naar dun op elkaar, kruislings. In plaats van van onder, steek je de stapel blokken van bovenaf aan. Op die manier ontstaat er een vrijwel volledige verbranding, ontstaat er minder rook en uitstoot en is het rendement van je kachel hoger. Dat zorgt ervoor dat je schoner stookt.