Damwandplaten monteer je gewoon helemaal zelf

Al eens gehoord van damwandplaten? Deze platen schroef je eenvoudig op de dakconstructie en dit zorgt voor een aantrekkelijke en stijlvolle uitstraling. In dit artikel lees je wat damwandplaten precies zijn en welke voordelen de platen met zich meebrengen.

Wat zijn damwandplaten precies?
Damwandplaten zijn anders dan dakpannen. Damwandplaten zijn stalen platen die je eenvoudig op het dak kunt schroeven. De platen zijn zeer lichtgewicht en hierdoor kunnen de platen worden geplaatst op daken die minder sterk zijn. Dakpannen zijn namelijk veel zwaarder. Damwandplaten hebben daarbij ook geen last van mosgroei, wat bij dakpannen wel zo is. En de platen kunnen zeer goed tegen verschillende weersomstandigheden. Is er een hittegolf? Geen probleem, de platen zijn hiertegen bestemd. Dit geldt ook voor vorst en natuurlijk storm. De platen zullen niet snel van het dak waaien. Doordat het profiel van damwandplaten aan de onderkant zit, komt er geen water binnendruppelen. Dit is ook het verschil met dakpanplaten. Bij dakpanplaten zit het profiel wel aan de bovenkant.

Soorten damwandplaten
Damwandplaten zorgen voor een mooie uitstraling en zijn niet alleen maar verkrijgbaar in één soort. Handelsonderneming van Viegen biedt bijvoorbeeld verschillende soorten en maten als het gaat om damwandplaten. Er is dus keuze genoeg en dat is maar goed ook. Zo is er voor ieder wat wils.

De voordelen van damwandplaten
Voordelig zijn damwandplaten zeker. Voor een kleine prijs schaf jij deze platen aan en dan beschikken ze ook nog eens over een zeer lange levensduur. Het plaatsen van de platen gaat zeer eenvoudig en als je een beetje handig bent, kun je er zelfs voor kiezen om dit zelf te doen. Echter, het zelf plaatsen van een damwandplaat kent een aantal aandachtspunten. Als allereerst is het verstandig om onderfolie te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat condens wordt tegengehouden en hierdoor zijn de platen volledig waterdicht. Ook een belangrijk aspect is dat de eerste plaat kaarsrecht geplaatst dient te worden. Als dit niet gebeurd, worden alle platen automatisch scheef geplaatst. Ook het aandraaien van de schroeven dient goed gedaan te worden, zodat het zeker is dat de platen goed vastzitten. Denk er hierbij echter aan om de schroeven niet té vast te draaien.