De voordelen van het gebruik maken van plisségordijnen

Van alle soorten gordijnen die je kunt kopen behoren plisségordijnen tot de minst bekende, en toch de meest geliefde bij bezitters van dit type. Je kent dit soort raamdecoratie vast wel door de bekende vouwlijnen, en in de duette uitvoering met een mooie honingraat. Hier zijn zeven voordelen van plisségordijnen in het dagelijks gebruik.

1. Raamdecoratie en zonwering in één

Duette plisségordijnen hebben een bijzondere honingraatvorm. In deze kanalen zit lucht, wat een isolerende werking tot stand brengt. Dit is merkbaar omdat de ruimte minder snel zal opwarmen in de zomer, en minder snel zal afkoelen in de winter. In combinatie met een lichte kleur kun je iedere ruimte koeler maken. Het is geen vervanging voor een airconditioner natuurlijk, het draagt wel bij aan de isolerende waarde, wat zich weer zal uiten in een lagere energierekening. Alle beetjes helpen, nietwaar?

2. Meer controle over de lichtinval

Een uniek kenmerk van plisségordijnen is de mogelijkheid om ze van beneden naar boven te laten openen, maar ook van boven naar beneden. Zo heb je veel meer controle over de lichtinval op ieder moment van de dag. De stand van zon zal namelijk veranderen, en met standaard gordijnen kun je niet veel meer dan openen of sluiten. Als je verticaal kunt variëren met hoog, laag en in beide richtingen zorg je voor een ruimte die altijd optimaal verlicht is.

3. Lichtdoorlatend of verduisterend

Afhankelijk van het materiaal kunnen deze gordijnen licht (deels) doorlaten of volledig verduisterend zijn. In praktijk zullen mensen doorgaans kiezen voor een beetje lichtdoorlatend in de huiskamer en verduisterend in de slaapkamer. Maar dit hoeft uiteraard niet. Uitslapers worden niet wakker gemaakt door zonnestralen in de vroege ochtend, in de avond geniet je van optimale privacy. Een reden om niet voor geheel verduisterend te kiezen kan het overdag sluiten van de gordijnen zijn, bijvoorbeeld bij fel zonlicht. Of als inbraakpreventie. Als duidelijk te zien is dat er licht en leven in huis is, dan is de kans op inbraak namelijk kleiner.

4. Compact en veelzijdig

Plisségordijnen nemen weinig ruimte in. Ze vallen netjes op of binnen het raamkozijn, en zijn in zowel open als in gesloten toestand relatief compact. Dit maakt ze ook geschikt als een vervanging voor vitrage. Kies voor een doorzichtig materiaal, en hang ook overgordijnen. Zo ontstaat er een dubbele laag raamdecoratie wat niet alleen mooi staat, het biedt je ook meer controle over invallend licht. Een bijkomend voordeel is de geluidsdemping. De akoestische demping ligt hoger bij plisségordijnen dan bij bijvoorbeeld rolgordijnen het geval is. In een verder vrij kale ruimte, of betonnen ruimte kan dit de akoestiek aanzienlijk verbeteren.

5. Geschikt voor iedere ruimte

In de woonkamer, op de slaapkamer, kinderkamer of de keuken; het is overal mogelijk om plisségordijnen op te hangen. Ook op kantoren en in ziekenhuizen wordt steeds vaker gekozen voor deze vorm van raambekleding. Het biedt namelijk een strak en modern aanzicht, dat toch afgewerkt en stijlvol oogt. Zeker in combinatie met een geautomatiseerd systeem zoals PoweredBlinds kun je er alle kanten mee op.

6. Plisségordijnen bedienen op afstand

Net zoals met rolgordijnen of vouwgordijnen het geval is, kun je ook plisségordijnen voorzien van een elektrische buismotor. Zo kun je de raamdecoratie bedienen met een knop in plaats van met touwtjes of een schuifmechanisme. Met een systeem zoals de PoweredBlinds van Somfy kun je ook gebruik maken van een app op je smartphone, of zelfs met spraakbediening als je over de juiste apparatuur beschikt.

7. Koppeling met huisautomatisering

Als je kiest voor elektrische bediening, dan is het niet noodzakelijk om de combinatie te maken met andere apparatuur in huis. Het schept wel nieuwe mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de bediening van gordijnen in combinatie met de verlichting. Dit is een logische combinatie, want op het moment dat de raamdecoratie gesloten wordt zal er minder lichtinval zijn. Dus; gordijnen dicht en lampen aan. Dit kan op een specifiek tijdstip plaatsvinden, met een druk op een knop of geautomatiseerd door een sensor te plaatsen.

Over plisségordijnen

Er zijn verschillende uitvoeringen, daarom is het goed om even toe te lichten waar je uit kunt kiezen. Standaard top-down gordijnen werken net als rolgordijnen of vouwgordijnen, ze openen allen van boven naar beneden. De top-down, bottom-up variant kan in beide richtingen openen en sluiten. Vervolgens is er onderscheid te maken tussen enkel en duette / dupli / honeycomb. Bij een enkele laag zal het van de zijkant gezien op een aangeregen serie ‘V’ vormen lijken, bij de dubbele uitvoering worden deze ‘V’’s op elkaar gestikt waarmee er een diamant vorm ontstaat. Met name deze uitvoering heeft een verhoogde isolerende werking.

Informeer bij de leverancier van slimme plisségordijnen naar alle mogelijkheden.