Mangohout is een veelgeprezen houtsoort in de meubelindustrie dankzij zijn unieke uiterlijk en duurzaamheid, zowel in gebruik als ecologisch gezien. Het productieproces vereist vakmanschap, tijd en aandacht. Er zijn een aantal stappen die uitgevoerd moeten worden om te kunnen garanderen dat een meubel aan bepaalde kwaliteitsnormen voldoet. In dit artikel zullen we daar dieper op ingaan, zodat we jou een beter beeld kunnen geven van wat er allemaal komt kijken bij het maken en de behandeling van mangohout meubelen.
Nauwkeurige keuring
Voordat het hout wordt behandeld, wordt het hout eerst beoordeeld op verschillende punten. Zo moeten de houtvezels sterk genoeg zijn en moeten de planken binnen bepaalde kleurcodes vallen. Natuurlijk is door het unieke uiterlijk van mangohout geen plank hetzelfde, maar het is wel de bedoeling dat elk meubel een samenhangende look heeft. Na deze keuring worden de planken teruggedroogd zodat de juiste vochtigheidsgraad wordt bereikt en worden ze geschaafd om oneffenheden te verwijderen.
Verschillende behandelingen
Zoals je misschien al weet zijn er zowel blanke als zwarte mangohouten meubels verkrijgbaar. Beide vragen om een eigen manier van behandelen. De blanke meubelen worden bijvoorbeeld eerst voorzien van een transparante olie om het meubel te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Vervolgens wordt het afgewerkt met een bijenwas waar het zijn natuurlijke glans aan te denken heeft. Bij zwarte meubels gaat dat net even anders. Zwarte meubels worden namelijk behandeld met een zwarte beits en afgewerkt met een donkere bijenwas. Vandaar de zwarte kleur.
Weinig omkijken naar
Door de behandeling zoals hierboven beschreven onderhoud je mangohout heel gemakkelijk. Als er bijvoorbeeld een glas drinken omvalt of ander vuil terechtkomt op een meubel, maak je dat vaak gemakkelijk schoon met een licht vochtige doek. Gebruik daarbij geen agressieve schoonmaakmiddelen, want dat kan kringen veroorzaken. In plaats daarvan is een beetje water vaak al voldoende. Door de olie, beits en bijenwas worden de diepe kleur en de unieke nerftekeningen geaccentueerd en dat wil je natuurlijk zo lang mogelijk goed houden. Mocht het toch gebeuren dat de meubels, door veelvuldig gebruik, gebruikssporen laat zien, dan doet vaak een nieuwe laag beits of bijenwas wonderen.