Met een haard kun je je volledige huis verwarmen. Zo’n haard is niet alleen een prachtig gezicht, maar is ook praktisch. Wist je dat het ook nog eens duurzaam kan? Moderne haarden moeten voldoen aan speciale milieuregels die ervoor zorgen dat ze een hoog rendement hebben. Het is dus een goede keuze om je huis met een haard warm te houden. Er zijn veel mogelijkheden, van een traditionele kachel waarin je hout stookt, tot veilige elektrische haarden waarin de vlammen levensecht lijken.
Hoe stook je duurzaam?
Duurzaam stoken heb je voor een deel zelf in de hand. Je stookgedrag bepaalt bijvoorbeeld voor een deel hoeveel rook en roet er bij de verbranding vrijkomt en hoe effectief je kachel je huis verwarmt. Let bijvoorbeeld goed op het hout dat je stookt en zorg dat het vochtpercentage in orde is. Dat moet tussen de 15 en 20% liggen. Is het hout vochtiger, dan ontstaat er veel rook bij de verbranding. Let er ook op dat het hout schoon is en dus niet is behandeld met chemicaliën of beits. Ook de manier waarop je het hout in de kachel legt is van invloed. Stook bij voorkeur volgens de Zwitserse methode. Hierbij stapel je het hout kruislings op elkaar, van dik naar dun. Bovenop leg je aanmaakblokjes, die je aansteekt. Zo ontstaat er een vrijwel volledige verbranding. Door de onlangs vernieuwde regelgeving voor houtkachels (2020) zijn moderne haarden tegenwoordig duurzaam.
Elektrische haarden
Houd je vooral van de sfeer die een haard in huis haalt, maar wil je hem niet gebruiken om je hele huis mee te verwarmen? Dan is een elektrische haard een goede keuze. Zo’n haard werkt op stroom en produceert geen echt vuur. De vlammen die je in deze haard ziet zijn gesimuleerd. Dat maakt een elektrische haard extra veilig. Wat sfeer betreft hoef je gelukkig niets in te leveren: de vlammen zien er levensecht uit. Ook is de haard uitstootvrij, omdat er geen verbranding plaatsvindt. Er komt bij een elektrische haard dus ook geen roet of andere fijnstof vrij. Een elektrische haard heeft als hoofdverwarming wel een hoog energieverbruik vergeleken met traditionele haarden. Daarom zijn dit soort haarden eerder geschikt voor de sier, of om afzonderlijke kamers te verwarmen. Als bijverwarming dus.
Hoe verander je een open haard in een elektrische?
Heb je een open haard die je graag wilt omtoveren naar een elektrische? Dan kun je een inzethaard plaatsen, of een elektrische haard inbouw. Ook een gashaard kan op die manier worden ingebouwd. Kies je voor een elektrische haard, dan heb je geen rookkanaal nodig, omdat er geen uitstoot ontstaat. Een goede keuze wanneer je voor duurzaam wilt gaan. Let bij de aanschaf van zo’n inzethaard ook goed op het energielabel. Elke kachel en haard hebben die tegenwoordig. Zo ben je goed op de hoogte van het verbruik en het rendement van jouw kachel.