Woelmuizen kunnen veel overlast veroorzaken

Woelmuizen kunnen in de tuin en op velden veel schade veroorzaken. Dit doen woelmuizen door middel van het knagen aan wortels van bomen en gewas en ook door het graven van tunnels. Doordat de woelmuizen dit doen kan het zijn dat de gewassen en bomen schade kunnen veroorzaken. De bestrijding van woelmuizen in gazon kan op verschillende manieren, namelijk door middel van een woelmuisklem, een muizenval of een verjager. Genoeg keuze is er dus, bekijk wat je zelf het fijnste in gebruik vind en waarbij je zelf denkt het snelste van de woelmuizen af te zijn. Maar ook kan er gebruik worden gemaakt van een mollen carbid.

Het gebruik van een mollen carbid

Mollen carbid is een manier om van woelmuizen af te komen, het is ook een vrij eenvoudige manier dus voor iedereen wel mogelijk. Om met mollen carbid van woelmuizen af te komen zul je als eerst een gat in de grond moeten graven waar de woelmuizen actief zijn. Dit gat moet groot genoeg zijn om wat carbid in te plaatsen. De hoeveelheid van het carbid verschilt ook. Bekijk hoeveel woelmuizen actief zijn maar ook hoe groot je gat is. Als je dit hebt gedaan zul je het gat moeten dichten. Giet er dan water overheen, hierdoor komt er een stofje vrij wat de woelmuizen zouden moeten doden.

Waar zijn woelmuizen goed voor

Woelmuizen worden vaak gezien als negatief, maar de woelmuizen hebben ook wat voordelen. Woelmuizen zijn namelijk een goede voedselbron voor roofdieren zoals uilen, vossen en haviken. Dit is natuurlijk wat minder leuk voor het beestje zelf maar voor het ecosysteem erg goed. Maar woelmuizen graven ook grote tunnels onder de grond, dit kan goed zijn zodat er water en lucht door de bodem kan circuleren. Maar woelmuizen hebben ook een grote rol in de wetenschap. Woelmuizen worden namelijk vaak gebruikt voor onderzoeken naar genetica en voortplanting. Maar door deze voordelen liggen er ook wat nadelen en moet je goed kijken wat zwaarder weegt voordat je maatregelen gaat nemen.

Nadelen van woelmuizen

Er zijn meer nadelen dan voordelen aan de woelmuis, hierdoor zullen er ook snel en regelmatig maatregelen worden getroffen tegen deze muizen. De woelmuizen voeden zich namelijk met plantenwortels en plantenstengels waardoor ze deze wortels kapot knagen in je tuin of in het land van de boeren. Dit wordt het vaakst bij boeren gedaan waardoor de opbrengst steeds minder zal worden. In je eigen tuin zul je sneller zien dat er wat kale plekken ontstaan en dat er wat ongelijke oppervlaktes ontstaan. Woelmuizen kunnen ook ziektes verspreiden tussen gewassen door. Hierdoor is het belangrijk om snel in te grijpen als je merkt dat er woelmuizen bij jouw gewassen zijn.

Waarom heb ik last van woelmuizen?

Als je last hebt van woelmuizen kan dat door voor verschillende dingen komen. Een van de belangrijkste factoren is een geschikte leefomstandigheid voor de woelmuis. Er wordt hiermee bedoeld dat er genoeg voedsel en een goede beschutting aanwezig is. Woelmuizen eten voornamelijk wortels en veel planten, dit kan al een van de oorzaken zijn van woelmuizen. Maar niet alleen als je zelf veel planten hebt maar ook dicht in de buurt van akkers, grasvelden en weilanden woont is er ook een kans om last van woelmuizen te krijgen. Maar ook kan het weer een omslag geven aan woelmuizen, in periodes van droogte zal de muis bijvoorbeeld naar vijvers trekken.