Iedere ochtend openen we de gordijnen, en sluiten ze weer in de avond. In de zomer geldt hetzelfde voor de zonwering. Dit is niet echt praktisch, het is ook niet nodig. Want met een beetje techniek en handige apps kun je eenvoudig de zonwering en raamdecoratie op afstand bedienen. Sterker nog; het is ook mogelijk om deze producten geheel te automatiseren. Zo houd je de warmte buiten, zorg je ervoor dat UV-straling het meubilair niet aantast, en de woning zal er altijd bewoond uitzien. Het is daarmee ook nuttig als inbraakpreventie. Wat er zoal mogelijk is, en hoe dit werkt leggen we op deze pagina uit.
Raamdecoratie binnen
Bij raamdecoratie bedoelen we producten als vitrage, schuifgordijnen, rolgordijnen of lamellen. Ze worden gebruikt om licht buiten te houden, of om de privacy te verhogen. Er zijn standaard maten leverbaar, vaak wordt gekozen voor maatwerk. Per type kan de wijze waarop de raamdecoratie geopend wordt verschillen. Zo zul je horizontale schuifgordijnen meestal direct bij het materiaal vastgrijpen om het over de gordijn rails te schuiven, rolgordijnen en vouwgordijnen werken op basis van touwtjes aan de zijkant. Om raamdecoratie op afstand mogelijk te maken zal de gordijnrails voorzien moeten worden van een elektrisch systeem. Er zijn losse motoren verkrijgbaar waarmee je bestaande raamdecoratie kunt automatiseren, of systemen zoals de PoweredBlinds die inclusief gordijnen worden geleverd. Wanneer dit systeem is geïnstalleerd, dan kan het gekoppeld worden aan het centrale systeem.
Zonwering buiten
Bij zonwering buiten bedoelen we producten als luifels, rolluiken of uitklapschermen. Ze worden gebruikt als zonwering, zowel om lichtinval binnenshuis te reduceren als een schaduwrijke plek te creëren buitenshuis. Afhankelijk van de installatie is het mogelijk om het scherm van binnenuit te openen en sluiten, of buiten de woning. Ook hier is het weer mogelijk om het systeem te automatiseren. Daar is een passende motor voor nodig, die geschikt is voor het gewenste type zonwering. Bij een eenvoudig rolluik verschilt dit niet veel van de raamdecoratie binnen, wanneer het een groot en diep zonnescherm betreft met een aanzienlijk gewicht, dan is er een krachtige motor nodig om het systeem te laten functioneren. Ook in dit geval kan de elektrische zonwering na installatie gekoppeld worden aan het centrale huisautomatisering systeem.
Bediening op afstand
Om de zonwering en raamdecoratie op afstand te bedienen zijn er verschillende mogelijkheden. In de eerste plaats is het mogelijk om een afstandsbediening te gebruiken. Dit is een één-op-één verbinding waar geen internet connectiviteit voor nodig is. De communicatie kan plaatsvinden op basis van infrarood of via ultrasone geluidsgolven. Bij infrarood moet er altijd een directe lijn zijn met de ontvanger. Een andere methode is een knop, die je bijvoorbeeld op de wand kunt installeren. In beide gevallen kan er gebruik worden gemaakt van een tijdschakelaar. Wanneer het systeem hier standaard geen ondersteuning voor biedt, is het mogelijk om dit via een stroomonderbreking te regelen. Maar dat is niet de meest elegante oplossing.
Een andere manier om de zonwering of raamdecoratie op afstand te bedienen gaat via een huisautomatisering systeem zoals de TaHoma van Somfy. Dit is een algemene Smart Home hub waar je diverse apparaten aan kunt koppelen. Zelfs van verschillende merken, en in iedere ruimte van de woning. De bediening verloopt dan via een app, handmatig of geautomatiseerd op basis van de voorkeuze instellingen. Een groot voordeel van deze aanpak is de mogelijkheid om koppelingen te maken met andere apparaten in huis. Denk aan de verlichting. Wanneer de gordijnen sluiten, dan kunnen de lampen automatisch inschakelen. Ook hier kunnen er weer tijdschakelaars ingesteld worden, zelfs spraakbediening behoort tot de mogelijkheden. Dit is mogelijk wanneer er slimme luidsprekers aan het systeem worden gekoppeld. Een bijkomend voordeel van Smart Home bediening, is de koppeling met mobiele toestellen. Zo is het mogelijk om met een smartphone op afstand de zonwering of raamdecoratie te bedienen. Bijvoorbeeld in de winkel als het plotseling betrekt, of vanaf het vakantieadres om de woning bewoond te doen lijken.
Automatisering met sensoren
Wanneer je echt voor volledige automatisering gaat, dan is het mogelijk om sensoren te installeren. Dit kan voor raamdecoratie binnen een lichtmeting sensor zijn. Wanneer het donker wordt, dan gaan de gordijnen automatisch dicht. Ook wanneer je niet thuis bent, wat tevens een functie heeft als inbraakpreventie. Andersom openen de gordijnen weer als het licht wordt. Buiten kan een windsensor uitkomst bieden. Dan klapt een zonnescherm in wanneer het gaat waaien, wat veel schade kan voorkomen bij stevige rukwinden. Ontdek het gemak van gordijnen die automatisch openen in de ochtend, en sluiten in de avond. En voel de verkoeling wanneer de zonwering geheel automatisch sluit, dit is een een luxe die iedereen verdient.