De voordelen en nadelen van verschillende hypotheekvormen

Een hypotheek afsluiten is voor veel mensen een grote stap. Er zijn namelijk veel verschillende hypotheekvormen en het is belangrijk om de juiste keuze te maken. In dit artikel zetten we de voordelen en nadelen van de verschillende hypotheekvormen voor je op een rijtje.

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand hetzelfde bedrag aan rente en aflossing. Aan het begin van de looptijd bestaat het grootste deel van het maandbedrag uit rente en een klein deel uit aflossing. Naarmate de looptijd vordert, wordt dit omgedraaid. Het voordeel van een annuïteitenhypotheek is dat je gedurende de hele looptijd dezelfde maandlasten hebt. Daarnaast heb je recht op hypotheekrenteaftrek. Het nadeel is dat je in het begin weinig aflost, waardoor je nog lange tijd aan het aflossen bent.

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek los je elke maand een vast bedrag af en betaal je rente over het openstaande hypotheekbedrag. Het aflossingsbedrag is elke maand hetzelfde, waardoor de totale maandlasten elke maand dalen. Het voordeel van een lineaire hypotheek is dat je gedurende de looptijd steeds minder maandlasten hebt. Daarnaast betaal je over de gehele looptijd minder rente dan bij een annuïteitenhypotheek. Het nadeel is dat je aan het begin van de looptijd hogere maandlasten hebt.

Spaarhypotheek

Bij een spaarhypotheek betaal je alleen rente en los je niet af. Naast de hypotheek betaal je premie voor een levensverzekering of kapitaalverzekering, waarmee je aan het einde van de looptijd de hypotheek aflost. Het voordeel van een spaarhypotheek is dat je gedurende de hele looptijd recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Daarnaast heb je zekerheid over de hoogte van de uitkering aan het einde van de looptijd. Het nadeel is dat de maandlasten hoger zijn dan bij een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek.

Heb je behoefte aan deskundig advies over hypotheken? Dan kun je terecht bij Faber Wonen en Hypotheken. Zij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze voor jouw situatie. Er wordt dus echt gekeken naar wat jouw situatie precies is en wat daar het best bij past.