Rozen snoeien

Rozen zijn prachtige planten voor in je tuin. Maar om optimaal te kunnen genieten van bloeiende rozen is het wel belangrijk om ze goed te onderhouden. Een van de zaken die daarbij komt kijken is het snoeien van de rozen. Door de doornen van de plant is dit niet het leukste werk om te doen, maar het is zeker de moeite waard om te doen. In dit artikel lees je meer over rozen snoeien.

Soorten rozen

Er bestaan veel verschillende soorten rozen en je kunt ze niet allemaal hetzelfde behandelen. Zo kun je bijvoorbeeld onderscheid maken tussen struikrozen, klimrozen, stamrozen en treurrozen. De meeste rozen kun je in ieder geval in de maanden maart en april snoeien, maar een klimroos snoeien doe je het beste vlak na de bloei, in juni of juli.

Rozen in het voorjaar snoeien

In de maanden maart en april snoei je om de groei van de plant te stimuleren. Snoei rozen zo dat nieuwe jonge scheuten naar buiten uit kunnen groeien. Kies wel voor een periode waarin het niet vriest, anders kun je de roos flink beschadigen.

Zomersnoei van rozen

In de zomer snoei je rozen om de uitgebloeide bloemen te verwijderen. Hiermee voorkom je dat de plant daar nog energie in steekt. Door de uitgebloeide bloemen weg te snoeien, zorg je ervoor dat de plant zijn energie steekt in nieuwe scheuten en daardoor nogmaals gaat bloeien.

Rozen snoeien in het najaar

In het najaar snoei je rozen om de plant voor te bereiden op de winter. Snoei een rozenstruik tot ongeveer kniehoogte, hiermee zorg je ervoor dat de plant beter bestand is tegen de wind en vorst. Uiteraard is het ook hier belangrijk dat je niet gaat snoeien wanneer het vriest.

Hoe een roos snoeien

Rozen zijn sterke planten, dus het is niet zo heel moeilijk om ze te snoeien. Mocht je per ongeluk toch wat te enthousiast te werk zijn gegaan, dan is de kans vrij groot dat de plant uiteindelijk toch wel weer hersteld.

De wijze waarop je rozen snoeit is afhankelijk van de soort roos. Zo kun je struikrozen en trosrozen kort terugsnoeien, tot ongeveer 15 centimeter van de grond. Voor  grotere struikrozen hou je ongeveer 50 centimeter aan. Rozen op stam snoei je terug tot ongeveer 10 centimeter boven de stam en bij treurrozen hoef je alleen de grijze takken weg te knippen. En klimrozen snoei je terug tot ongeveer 1 of 2 centimeter van de hoofdtakken.