Tuinkamer – overkapping met wanden

Sommige mensen hebben het over tuinkamers terwijl ze toch echt serres bedoelen. De woorden tuinkamer en serre worden nogal eens door elkaar gehaald. Toch zijn beide types aanbouw niet gelijk. Nogal wat mensen zien buitenkamers voor zich als er toch echt serres bedoeld worden. Waarschijnlijk omdat een serre een geliefde plek is voor kamerplanten. Wat beiden wel gemeen hebben is dat ze luxere varianten zijn van een gewone overkapping. Ze zijn geen kale overkapping maar hebben (glazen of doorzichtige) wanden of schuifpuien. 

Een tuinkamer is geen serre

Maar dan het verschil. Een tuinkamer wordt tegen de bestaande woning gebouwd terwijl een serre veel meer een uitbreiding van het huis is. Serres zijn dan ook geïsoleerd en beter beschermd tegen weersomstandigheden dan buitenkamers. Ook al wintert het behoorlijk, dan nog kun je verwarmd en behaaglijk in een serre gaan zitten. Heb je geen serre en geen tuinkamer en wil je een keuze maken? Dan scheelt het echt veel geld om tuinkamers te laten plaatsen en geen serre. Want bij de laatste moet je echt muren gaan doorbreken en andere dure bouwmaatregelen laten uitvoeren. Buitenkamers zet je gewoon tegen de bestaande woning aan.

Wind- en waterdicht

Verreweg de meeste buitenkamers zijn constructies van onderhoudsvrij aluminium en glas of een glasachtig kunststof. Het wordt dan ook de ruimte van je huis waar je het meeste licht in krijgt gegoten, ook al omdat het hele dak van tuinkamers van doorzichtig materiaal is. In feite zijn tuinkamers overkappingen die aan alle verticale zijden gedicht zijn. Zo zijn tuinkamers niet alleen regenvrij maar ook winddicht. En daarmee heel vaak ook ongediertebestendig, zeker van het formaat van muizen of groter. Die lichtinval van buitenkamers speelt ook in de tuin zodat je het gevoel krijgt dat je midden in je eigen groen zit.

Richt je tuinkamer gezellig in

Tuinkamers dienen ingericht. En dan vooral op gerieflijke wijze. Je kunt er relaxed dineren aan een royale tuintafel, omringd met eetstoelen. Als je er meer een relaxruimte van wilt maken, dan doet een lounge set boordevol kussens het goede werk. Een grote eettafel én een complete lounge set is voor buitenkamers van gemiddelde grootte wel te veel van het goede. Kies dus voor een functie van je nieuwe binnen-buitenruimte. In elk geval dient er wel sfeer naar binnen gehaald. Om nog meer connectie met de tuin rondom te krijgen, kun je er planten van verschillende grootte en op diverse hoogtes in zetten en hangen. Kies voor potten niet een en dezelfde kleur en vorm, zodat het geheel mooi afwisselend blijft.

Teveel zon mag buiten blijven

Iedereen houdt van de zon maar in de zomer kunnen buitenkamers veranderen in ware broeikassen. Zodat zelfs geopende schuifwanden niet echt gaan verkoelen. Een tuinkamer die van zonwering is voorzien, is voorbereid op drukkende dagen. Je kunt daarmee ook schaduw creëren. En maak je kamer ook gezellig. Er zijn speciale vloerkleden voor buiten, die zijn ook goed te gebruiken voor tuinkamers. Voor de verlichting worden vaak LED-spots of -strips geïnstalleerd.

Twijfel niet langer, en ga direct naar de website van Lamella.nl.