De mooiste tafel voor je 21-diner

Wordt een vriendin van jou binnenkort 21? Dan is het leuk om voor haar een 21-diner te organiseren. Dit is namelijk officieel de verantwoordelijkheid van de beste vriendinnen om te doen, zodat de jarige zich volledig in het zonnetje gezet voelt. Maak het 21-diner van je vriendin dus extra speciaal door de tafel prachtig op te maken.

Het begint met de juiste ondergrond

Een mooie tafelopmaak begint met het juiste kleed. Je kunt natuurlijk kiezen voor een mooi, strak, wit tafelkleed, omdat dit echte klassiekers zijn. Je kunt echter ook kiezen voor een mooie tafelloper. Deze zijn vaak stukken goedkoper, zijn een mooie feature op de tafel in plaats van een volledige bedekking van de tafel én er is minder kans dat het tafelkleed wordt weggetrokken, omdat er geen stof zit bij je benen. Zorg voor een mooie en duidelijke basis door een tafelloper of -kleed te kiezen dat past bij het thema voor de avond.

Al het juiste servies op tafel

Vervolgens is het belangrijk dat je al het juiste servies op tafel hebt staan. Vaak wordt er een standaard, wit onderbord gebruikt waar de rest van het servies op geplaatst wordt. Dit geeft een meer elitair gevoel aan de avond en zal ervoor zorgen dat jouw vriendin zich een echte queen voelt. Op dit onderbord plaats je vervolgens de andere borden die gebruikt worden voor de verschillende gangen. Als je correcte porties opdient, zou dit als het goed is betekenen dat je van het grootste bord naar het kleinste bord toewerkt. Is jouw aperitief iets dat op een klein bord opgediend moet worden, maar je voorgerecht een soep? Dan plaats je eerst het bord van de aperitief en wanneer deze op is en je de borden afhaalt, neem je de soepborden mee. Je kunt door deze tafelopmaak zorgen voor een mooi verloop in het uiterlijk van de borden. Wissel bijvoorbeeld witte borden af met borden die beschilderd zijn en borden gemaakt van bijvoorbeeld keramiek, steen of zelfs glas.

Passend bestek is nuttig en mooi

Het bestek moet zowel qua uiterlijk aansluiten op de tafelloper als het servies, maar moet ook nuttig zijn. Je plaatst het bestek in de volgorde van de gerechten van buiten naar binnen. Hoewel gouden of koperen bestek er mooi uitziet, heb je voor een stuk vlees wel een goed vleesmes nodig. Zorg er dus voor dat je investeert in kwalitatief bestek, zodat niemands eten over de tafel schiet of je de hele tijd krassen op het bord hoort. Als je goed bestek koopt, zorg je er ook voor dat je in de toekomst altijd goed bestek in huis hebt. Qua bestek liggen de vorken altijd links van het bord, de messen rechts, lepels voor bijvoorbeeld soep naast de messen en het bestek voor het nagerecht ligt boven het bord.

Mooi glaswerk

Glazen horen altijd op tafel. Je plaatst deze in een schuine lijn richting het bord aan de rechter kant. Helemaal rechts bovenin zet je een mooi waterglas neer, hierbij kun je variëren in de stijl, maar zorg er wel voor dat deze matcht met de rest van het glaswerk. Na het waterglas komt het rode wijnglas. Ook als iemand geen wijn drinkt, zet je dit glas neer, omdat je altijd het gevoel wilt geven dat iemand kan drinken als ze willen. Het dichtst bij het bord staat het witte wijnglas. Ook hiervoor geldt dat je deze altijd neerzet, ongeacht of iemand dit drinkt of niet. Ga je champagne serveren, dan neem je deze gevulde glazen mee naar de ruimte van het diner, maar eigenlijk hoort dit niet tijdens het avondeten.

De finishing touches

Als finishing touches kun je de servetten in mooie vormen vouwen die passen bij het thema van de avond. Een servet plaats je altijd naast de vorken of op een bord als er geen soep wordt geserveerd. Daarnaast kun je de tafel nog aankleden met kaarsen, een mooie vaas waar de bos bloemen in kunnen die je aan je vriendin geeft en zelfs nog meer passende versieringen. Vergeet niet om de rest van de eetkamer mooi op te maken en genoeg leuke foto’s van je vriendin uit te printen en overal te plaatsen. Ook zul je het beste haar stoel nog kunnen versieren, zodat het direct duidelijk is waar zij moet komen te zitten. Zo zorg jij ervoor dat jouw vriendin de beste verjaardag heeft tot nu toe en zich helemaal speciaal zal voelen. Daarnaast levert het ook prachtige foto’s op als de eettafel mooi is opgemaakt, dus het is ook nog eens leuk voor jullie socials. Veel plezier samen!