Wat zijn bouwstaalmatten precies?

Je ziet bouwstaalmatten veel terug in de bouw, maar wat is het precies? Elke bouwspecialist en bouwvakker weet wat bouwstaalmatten zijn en hoef je het niet uit te leggen. Deze matten kunnen dienen in meerdere functies. Je leest hier wat bouwstaalmatten precies zijn, waarvoor je ze kunt gebruiken en welk voordeel je ermee kunt doen tijdens het gebruik.

Wat zijn bouwstaalmatten?

Als je het hebt over bouwstaalmatten dan zijn dit speciale ijzeren draadconstructies. Deze draadconstructies zijn in schaakbord vorm en worden in beton aangebracht. Ze geven daardoor extra veiligheid en draagkracht. Je ziet dat bouwstaalmatten tegenwoordig gebruikt worden om wanden van beton en vloeren te wapenen en ook om prefab onderdelen een versterking te bieden. Daarnaast worden deze matten gebruikt voor de boven- en onderwapening en rand- en voegwapening. Je hebt veel verschillende soorten bouwstaalmatten. De meest voorkomende zijn gegalvaniseerde bouwstaalmatten, speciaal matten, letter matten en standaard matten. Elk heeft zo z’n specifieke kenmerken en toepassingen.

Hoe zit het met de standaard bouwstaalmatten?

Bekijk je de standaard bouwstaalmatten dan heb je zowel aan de brede als lange zijde laslengtes, ook wel stekken genoemd. Zo kun je ze goed op elkaar aansluiten. Het grote voordeel van standaard matten is dat er geen aanvullende dubbele bewapening hoeft aangebracht te worden en dat de vloer oppervlak daardoor vlak en strak is. Door al deze voordelen zijn standaard matten een van de meest populaire gewapend beton soorten van Nederland.

Letter matten zijn gebogen matten

Letter matten is een andere fenomeen en zijn in feite gebogen. En dat gebogen kenmerk brengt een aantal speciale bijzondere voordelen met zich mee. Naar verhouding zijn deze matten heel sterk en daarnaast ook nog eens heel goedkoop. Het kost namelijk niet heel veel tijd om ze te produceren en dat drukt het kostenplaatje. Daarnaast gaat ook het leggen van letter matten relatief eenvoudig en snel waardoor je een hoop kosten kunt besparen. Voor de rest staan deze matten bekend als comfortabele matten van gewapende beton en voldoen aan alle vereisten waar beton aan moet voldoen. Letter matten zijn een prima keuze bij het gebruik in de bouw.

Speciaal matten gebruikt bij speciale bouwprojecten

Speciaal matten zijn matten van maatwerk bouwstaalmatten. Ze zijn speciaal ontworpen voor speciale bouwprojecten. De variatiemogelijkheden en de opties van deze matten zijn groot. Meestal zie je bij deze matten dat er platen van twaalf meter op drie en een kwart meter worden gebruikt. Deze matten zijn dus echt maatwerk en kunnen aan de prijzige kant zijn.