De juiste verlichting voor iedere slaapkamer

Van alle kamers in huis is jouw slaapkamer waarschijnlijk de enige kamer waarin je tijd doorbrengt als het helemaal donker is, als het helemaal licht is en ergens daartussenin is qua licht. Het is dus belangrijk om je slaapkamer zo te verlichten dat je er ‘s avonds lekker in slaap kunt vallen, dat je er ‘s ochtends goed wakker kunt worden en dat je er overdag bijvoorbeeld in kunt studeren. Maar hoe kun je jouw slaapkamer op een juiste manier verlichten? We leggen het je graag uit.

Basisverlichting

De basisverlichting is over het algemeen een centraal lichtpunt die de gehele kamer verlicht. Je kunt hierbij denken aan een plafonnière of een lichtslang. Een lichtslang is de ideale manier voor basisverlichting in jouw slaapkamer. Zeker wanneer je voor de dimbare variant kiest. ‘s Nachts kun je de lichtslang gebruiken als een klein nachtlampje en ‘s ochtends kun je de slang feller zetten om goed wakker te worden. Als je ‘s middags nog even wilt studeren kun je de lichtslang ook lekker fel zetten wanneer het buiten een beetje schemerig is. Als je voor een led lichtslang kiest is dat ook nog eens een stuk energiezuiniger dan een gewone halogeenlamp. Je kunt een lichtslang bijvoorbeeld ook gebruiken in jouw kast, zodat je precies kunt zien wat waar hangt. Wel zo makkelijk wanneer je ‘s ochtends nog half in het donker een outfit moet uitzoeken.  

Functionele verlichting

Functionele verlichting is handig als je op één plek goed licht wil hebben. Denk bijvoorbeeld aan een lampje naast het bed, zodat je ‘s avonds nog even iets kunt lezen voordat je gaat slapen. Daarvoor kun je kiezen voor een nachtlampje of een wandlamp met leesarm die aan de muur is bevestigd. Maar je kunt hierbij ook denken aan een bureaulampje of een lamp waar je jouw make-up doet. 

Sfeerverlichting

De naam doet het al vermoeden, sfeerverlichting heb je dus om meer sfeer in je slaapkamer aan te brengen. Het heeft dus geen directe functie, maar is puur voor ontspanning en rust. Sfeerverlichting creëer je met dimbare lampen of een leuke vloerlamp die je in de hoek van de slaapkamer kunt zetten. 

Hoeveel lampen heb je nodig?

Hoeveel lampen je nodig hebt in de slaapkamer hangt af van hoe groot de slaapkamer is, hoe hoog het plafond is en of je veel daglicht naar binnen krijgt. Vanzelfsprekend heb je meer lampen nodig in een grote slaapkamer dan in een kleine slaapkamer en ook als het standaard vrij donker in de kamer is, zul je meer lampen nodig hebben.