Dit is wat je moet weten over een hypotheek voor DGA

Interesse in een hypotheek voor DGA? Ben je een ZZP’er, freelancer of zelfstandige zonder personeel dan keer je meestal een gedeelte van de winst aan jezelf uit. Deze winst kan gezien worden als een salaris of inkomen van jou als ondernemer. Bij een hypotheekaanvraag kijkt de hypotheek verstrekker bij de soort ondernemers naar saldo fiscale winst. Dit blijkt uit de aangifte van de belasting. Een hypotheek voor een DGA is een ander verhaal. Een DGA, oftewel een directeur grootaandeelhouder, keert zelf een salaris uit. Dit salaris is in plaats van de winst. Je zou kunnen zeggen dat een DGA in loondienst is bij zijn eigen besloten vennootschap, BV. Kortom, de DGA krijgt een loonstrook, terwijl een zelfstandige zonder personeel dat niet heeft. 

Bij een hypotheek voor DGA wordt er vooral gekeken naar het inkomen

Als je als DGA een hypotheek wilt afsluiten dan kijkt de bank vooral naar hoeveel je als DGA uitkeert jaarlijks aan bruto inkomen. Net zoals bij een zelfstandige zonder personeel wordt ook bij een DGA het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar berekend. Is het zo dat het inkomen van het laatste jaar het laagst is, dan wordt dit inkomen meegerekend in de berekening om een hypotheek te bepalen.

Hoe zit het met de overwinst bij een hypotheek voor DGA?

Je hebt ook zoiets als overwinst. Wat betekent overwinst precies zul je je afvragen. Overwinst is eenvoudigweg het bedrag wat de DGA nog kan uitkeren aan zichzelf, maar daar niet gebruik van maakt. De onderneming maakt genoeg winst en deze winst wordt niet uitgekeerd. Zo’n extra winst staat ook bekend als dividend uitkering. Een DGA kan besluiten om de winst binnen het bedrijf te houden. De winst kan later geïnvesteerd worden of de winst kan gespaard worden om later te gebruiken als het wat minder met de onderneming gaat. Deze extra winst kan de bank zien als een extra inkomen. Het bepalen van de overwinst wordt bepaald doordat de bank de resultaten bekijkt na de belasting. Je vindt overwinst dus terug in de jaarcijfers. Is er sprake van overwinst dan wordt het gemiddelde van deze winst opgeteld bij het gemiddelde van de DGA. 

Inkomen bepalen bij een hypotheek voor DGA kan lastig zijn

Het bepalen van het inkomen van een DGA kan best lastig zijn. De hypotheek verstrekker kijkt namelijk niet alleen naar overwinst of salaris maar ook naar het totaal van de bedrijfscijfers. Is er genoeg winst maar geen bijzondere uitgave of kosten? Of zijn er bijzonderheden terug te vinden in de jaarcijfers zoals incidentele lasten dan wordt het bedrag in mindering gebracht bij het inkomen van de DGA. Het is aan te raden om bij een hypotheek voor DGA altijd een adviseur in te schakelen om het inkomen te bepalen. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan en zul je geen lager hypotheekbedrag krijgen.
Tip: FinaForte