PVC vloer: wat zijn de voordelen?

In veel omstandigheden zijn PVC vloeren ideaal. Aan een PVC vloer zitten tal van voordelen verbonden. Zo is een PVC vloer bijvoorbeel een zeer aanpasbare vloer en verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en patronen. Benieuwd naar al deze voordelen? Lees dan snel verder. 

1. PVC heeft een lange levensduur

PVC vloeren zijn veel duurzamer dan vinyl of laminaat. Omdat de vloer stevig is, zal hij vele jaren overleven. Er zal waarschijnlijk geen grote schade ontstaan door de goede slijtlaag.

2. Gemakkelijk in onderhoud

Het oppervlak van PVC vloeren is glad. Hierdoor is de vloer vochtbestendig en eenvoudig te onderhouden. Zonder gebruik van schoonmaakmiddelen kan hij gemakkelijk worden onderhouden door routinematig stofzuigen of vegen. Uiteraard kun je de vloer schoonhouden met schoonmaakmiddelen.

3. Geluidsdicht

PVC vloeren staan erom bekend dat ze zeer geluiddempend zijn. Daarom is dit soort vloer ideaal als je in een duplex woont. Bevestig altijd bij de Vereniging van Eigenaren (VVE) of de vloer geplaatst kan worden. De vloer moet minstens 10 dB absorberen.

4. Goed warmtegeleidend

Een PVC vloer heeft het ongewone vermogen zich aan te passen aan de omgevingstemperatuur. Als je een vloerverwarmingssysteem hebt, maakt het dunne PVC het eenvoudig om warmte door te geven, waardoor de vloer onmiddellijk wordt verwarmd.

5. Geschikt voor gebruik met vloerverwarming

Voor vloerverwarming is een PVC vloer ideaal. Je hoeft je namelijk geen zorgen te maken over schade aan de vloer. Wel moet je letten op het soort lijm dat gebruikt wordt. De lijm kan uit elkaar vallen als de temperatuur te hoog is, waardoor de vloer los zou kunnen laten. Zorg er daarom voor dat je voor een lijm kiest die ook goed tegen de warmte van de vloerverwarming kan. 

Nadelen van PVC vloeren

Voor een compleet beeld zetten we ook de nadelen van PVC vloeren op een rijtje. Dan kun je zelf kiezen of ze opwegen tegen de voordelen en overwegen of een PVC vloer geschikt is voor jouw omstandigheden. Een PVC vloer is bijvoorbeeld niet de goedkoopste vloer. De prijs van PVC vloeren is hoger dan die van laminaat. Uiteraard krijg je daar kwaliteit voor terug. Maar heb je een krap budget? Dan is een PVC vloer misschien niet de beste optie. Betere laminaatvloeren variëren in prijs van € 30 tot € 40 per vierkante meter, inclusief installatie. Hoogwaardige PVC vloeren beginnen bij ongeveer € 50 per vierkante meter, inclusief egaliseren van het oppervlak en lijm.

De basisvloer moet verder goed vlak zijn. Zorg ervoor dat de basisvloer vlak is voordat je een PVC vloer kiest. Een ongelijke vloer zal namelijk door het PVC, dat relatief dun is, heen te zien zijn. Daarom wordt aanbevolen een PVC vloer te leggen over een ondervloer van beton, anhydriet of zandcement. Op zoek naar een PVC vloer? Kijk dan eens op de site van LAB21!