Een huis kopen samen met ouders

Het wordt steeds lastiger om individueel of met twee personen een huis te kopen. LexWonen regelt een hypotheek samen met ouders omdat:

  1. Samen met ouders kopen betekent groter wonen
  2. Samen de kosten koper delen
  3. Minder concurrentie in hogere prijsklasse woningen
  4. Betere sociale controle op ouders of kinderen

Overbieden makkelijker samen met ouders

Koopt u samen met ouders een huis dan is het makkelijker om te overbieden op een woning. Op dit moment moet u in heel Nederland hoger bieden dan de vraagprijs. Koopt u alleen dan is dit onmogelijk om de kosten koper en het overbieden zelf te betalen.

Het meefinancieren van de kosten koper mag niet meer. Koopt u dus samen met ouders dan zijn alle kosten makkelijker op te brengen. Het probleem is niet alleen de duurdere woningen maar ook het eigen geld.

Riant wonen als u met 4 personen een huis koopt

Weet u dat u totaal met 4 familieleden een huis kan kopen? Samen met ouders een huis kopen doet LexWonen wekelijks. Het is wel belangrijk dat u deze pagina van LexWonen in zijn geheel leest.

Wat zijn de voorwaarden als ik met ouders een huis koop?

Samen met uw ouders een woning kopen betekent ook dat u daadwerkelijk samen onder één dak moet wonen en iedereen moet op dat adres staan ingeschreven. Let op! Het bestemmingsplan mag uitsluitend Wonen zijn. Geen recreatie, industrie, winkelbestemming of een combinatie van bestemmingsplannen.

Het gedogen om 365 dagen per jaar op een recreatiepark te mogen verblijven is geen vrijwaring om samen met ouders een huis te kopen. Uitsluitend bestemmingsplan Wonen.

Notaris belangrijk voordat u gaat kopen met ouders

Samen met ouders een huis kopen betekent ook dat u vooraf een notaris moet bezoeken. Het is belangrijk dat iedereen weet dat bij overlijden van de laatste ouder het erfrecht in werking treed. Stel dat ouders eigen geld hebben ingebracht en er is op een gegeven moment € 200.000,- overwaarde. Hoe gaat dat dan met overige erfgenamen?

Indien er overwaarde is dan moet dat verdeeld worden onder alle erfgenamen. Stel dat u 1 broer heeft en de laatste ouder komt te overlijden. U bent de helft kwijt van de overwaarde en de helft van het eigen geld wat ouders ooit in de woning heeft gestopt. Uiteraard kan u de woning verkopen zodat iedereen uitbetaald kan worden. Met uw inkomen en overwaarde moet een huis kopen mogelijk zijn.

Hypotheekrente aftrekbaar?

Koopt u samen met uw ouders een woning en er heeft ooit iemand een eigen huis gehad? De hypotheekrente is niet aftrekbaar en de hypotheek regelen wij in box 3.

Is het voor alle familieleden de eerste eigen woning? Op dat moment doen wij de hypotheek in box 1 plaatsen. Hypotheekrente is aftrekbaar.

Let op! Als ouders met kind en schoondochter samen een huis kopen en uitsluitend de inkomens van vader en zoon worden gebuikt en schoondochter heeft ooit een eigen woning gehad? Ook dan doen wij de hypotheek in box 3, hypotheekrente is niet aftrekbaar. Raadpleeg een fiscalist of belastingdeskundige.

Woning kopen met ouders en huis verlaten

Let op! Heeft u samen met ouders een huis gekocht dan kan u niet zo maar het huis verlaten. De hypotheek moet dan op de overige bewoners passen. Lukt dat niet dan zal het huis verkocht moeten worden. Ook als u iemand anders mede-eigenaar wil maken dan moet er een acceptatie van de bank moeten komen. 

Het wijzigen van een hypotheek kost geld. Indien iemand de woning wil verlaten heeft hij ook recht op een gedeelte van de overwaarde. U zal met dat geld op de proppen moeten komen.

LexWonen maakt regelmatig mee dat op een gegeven moment ouders of kinderen het huis willen verlaten. Meestal wordt het huis dan verkocht en koopt een ieder van de overwaarde en het inkomen een andere woning met hypotheek.

Let op als u tegen pensioendatum loopt!

Even een voorbeeld wat u goed moet onthouden. Stel dat ouders met kinderen ooit een huis hebben gekocht en men wil weer uit elkaar. Onthoud goed dat als u binnen 10 jaar de AOW ontvangt dat de bank van uw pensioeninkomen uit gaat.

Ga altijd goed inventariseren voordat u samen met kinderen een huis koopt en ook wanneer u samen met de kinderen het huis wil verkopen. Vraag LexWonen gerust om raad. LexWonen verplicht u altijd om vooraf een notaris te bezoeken zodat u weet wat de consequenties eventueel zijn bij onverwachte omstandigheden of bij verkoop woning.