Tuinhaard op gas vs. hout gestookt

Laat ik beginnen met zeggen dat ik vind dat geen enkele tuin compleet is zonder een tuinhaard. Een tuinhaard is een prachtig multifunctioneel item voor in de tuin. Het geef een mooi licht, gezellige sfeer en verwarmt je. Hierdoor wordt het nog prettiger om lekker in de tuin te zitten en word je tuinpret verlengt tot in de late uurtjes en tot in de koudere maanden. Maar als je er eenmaal uit bent dat je een tuinhaard wil, zijn er een hoop keuzes om te maken. Daarom leg ik je graag de voor- en nadelen uit van een hout gestookte tuinhaard en een gashaard.

Hout gestookt

De meest traditionele tuinhaard, lijkt op een openhaard, maar voor buiten en werkt op hout. Een hout gestookte tuinhaard kan in een hoop designs gemaakt worden. De meest bekende en populairste vorm is er een met een schoorsteenpijn. Meestal is deze volledig gesloten en heeft hij één opening waardoor je het hout kun aanvoeren en waardoor je de vlammen kunt bewonderen. Deze tuinhaard kan van allerlei verschillende materialen gemaakt zijn zoals cortenstaal of gietijzer.

De voordelen van dit type haard zijn dat deze stevig staat op de plek waar sfeer en warmte gewenst is, hij is makkelijk in gebruik, geeft een mooie vlam en geeft het echte geluid van een knisperend haardvuurtje. De nadelen van dit type zijn de vonkjes die van het hout af kunnen springen en het gesjouw met hout.

Gashaard

Bij een gashaard brandt het vuur op gas. Een gashaard kan in allerlei verschillende vormen en materialen gemaakt worden. Een design gashaard is niet gebonden aan een schoorsteen en dat geeft veel designmogelijkheden. Hiernaast biedt een gashaard veel voordelen. De voordelen zijn dat je een buitenhaard op gas makkelijk aan kan draaien, je hoeft niet te sjouwen met kilo’s hout en er springen geen vonkjes vanaf. Een klein nadeel is wel dat je nog steeds gebonden bent aan brandstof, maar deze gasflessen vind je gewoon bij een tuincentrum of bouwmarkt.